Cadeau Kado Tips

Geboorte geboortecadeau kraamcadeau

Geboorte van een kind ? Dan dus een geboortecadeau of kraamcadeau kopen

ooievaar of eidebar, brenger van baby en levensgeluk

Geboorte geboortecadeau of kraamcadeau geboortegewoontes, er zijn er vele. Maar in die aanloop naar dat feest waar hier vele kado tips over staan – immers ga je op kraamvisite zonder kraamkado ?? – moet je dat cadeau niet vergeten.

Baker de herkomst in de aanloop naar de geboorte

Baker de herkomst in de aanloop naar de geboorte : een baker is of was iemand die tijdens de kraamperiode de vroedvrouw assisteerde en was daarom al een paar dagen voorafgaand aan de bevalling in huis. En omdat de verbindingen tussen stad en plaats, dorp en buurt in vroeger tijden niet direkt optimaal waren, had vrijwel elke gemeenschap wel een of meerdere geschikte mensen die zich als baker wilden en konden inzetten.


Aanbiedingen

zie ook cadeau vrouw dames kado op deze site.

Klik hier voor de ooievaar, de geboorte en ba (h) verderop op deze pagina

bakerpraatjes rond geboorte en kinderen

Bakerpraatjes rond geboorte en kinderen, waar of niet waar ?
Een baker moest dan dus wel iemand zijn met ervaring, doe je sowieso al op met eigen kinderen, maar hoe méér je mee maakt, des te meer kundige ervaring doe je op. Zowel in de omgang met kinderen als met de onvermijdelijk bijkomende zaken.

Doordat je zelf gefocust bent op de komst van, of net na de komst van de baby, op de baby zelf , is het logisch dat er minder aandacht is voor de overigens omringende zaken en dreig je het overzicht te verliezen.

Dan is het de baker die als een rots in de branding, degene is, waaraan de jonge ouders zich kunnen vastklampen. En ieder die zich met een taak bezighoudt, die niet alledaags is, wordt als autoriteit geaccepteerd; er wordt naar geluisterd en op die wijze zijn vroeger en nu de praktijkverhalen aangehoord, en soms wel eens met iets van overdrijving of ter plekke niet aangelengd met water, maar met een klein verzinseltje om het verhaal kloppend te krijgen. En zo is men gewend geraakt aan de , juist ja, bakerpraatjes.

baker scholing voor veiligheid van het (nog ongeboren ) kind

Baker scholing voor veiligheid van het (nog ongeboren ) kind toen en nu van belang.
De baker was een – naar onze maatstaven – ongeschoolde kracht. Levenservaring telde immers niet. Pas rond 1900 werden er baker-cursussen opgezet.

In 1911 werd door kruisverenigingen de cursus kraamvrouwenverpleging opgezet. En of het nu baker heet of kraamhulp dan wel verloskundige, het gaat erom dat de kraamvrouw en de rest van het gezin gebaat is bij de hulp die geboden wordt.

inbakeren of inpakken van het net geboren kind

inbakeren of inpakken van het net geboren kind cq warm houden en vastigheid geven zoals in de baarmoeder.
Inbakeren dateert in Nederland vooral uit het einde van de 18e eeuw , waarbij men de kinderen in doeken inwikkelde , omdat men dacht dat daarmee kneuzingen, opgelopen bij de geboorte, beter te kunnen laten herstellen. Men wilde er ook de groei mee corrigeren, want door de krappe behuizing ( wie kan zich nog voorstellen het slapen in een bedstee, nog daargelaten het plaatsen van de baby in de lade eronder !) was scheefgroei mogelijk. Dat inbakeren werd gedurende de eerste drie maanden toegepast.

Sinds enkele decennia is inbakeren weer populair : bij huilbaby’s en baby’s die moeilijk slapen. Door het inbakeren is vaak resultaat dadelijk merkbaar, de rust en regelmaat kan weer terugkeren. Het bakeren heeft ook iets van warm houden net als in de baarmoeder, en met bakermat keren we toch terug naar de plek waar we vandaan komen ? Een beetje jaarwisseling : oud en nieuw. Baker komt dus van het werkwoord bakeren of inbakeren, inpakken, verwarmen, koesteren, en niet andersom.

Moeder en kind in de watten leggen, daar hoort een cadeau bij

Moeder en kind in de watten leggen, daar hoort een cadeau bij, ja toch ?
Tenslotte is het voor beiden niet niks, de moeder omdat zelf nu nog veel mensen geen idee hebben hoe de moeder in kwestie lichamelijk ook op de bevalling is ingesteld en het kind omdat het gewend aan de veilige baarmoeder, plotsklaps in het licht moet wennen aan enorm veel indrukken.

Is een cadeau ter gelegenheid van de geboorte cq het kraambed best wel een idee. 


top pagina


Vóórdat Doop aan de orde is : Waar komen toch de kinderen vandaan ?

brenger van leven en daardoor geluk

Vóórdat Doop aan de orde is : Waar komen toch de kinderen vandaan ?
Waarom koppelen wij – toch intelligente mensen – een vleesetende ooievaar aan de geboorte van onze kinderen ? Met een houten ooievaar figuur in de tuin, in plastic versie ‘door’ de ruit ?
Daarom :
De ooievaar heette bij de Germanen al de “eidebar” waarbij het deel ‘eide’ staat voor geluk en leven’ en het deel ‘bar’ van baren of brengen. De leven brenger. In het Fries : “Earrebarre”. Vroeg Germaans : “auda bara”. En verkort : “eiber” en in het Saksisch(Drents/Duits) “uiver”.

En in vroeger tijden was er geen zorg en geen aow, maar konden kinderen, veel kinderen, daarvoor steentjes bijdragen. ‘Een geluk voor de ouders met het brengen van leven’. Bij veel oude volken was het goed gebruik om jonge paren een grote schare kinderen toe te wensen.

Ooievaar wordt ook wel afgeleid van eidebar » “odobero” = ‘schatbrenger’. En kennen we in Groningen het ‘schathuis’, maar dan wel als veestal, de schat van de boer. Zonder veestapel, zonder schat, geen leven.

Nòg iets ouder : rond het Oude Rijk in Egypte kende men al de godheid Ba, weergegeven als ( afrikaanse of zwarte ) ooievaar, de belichaming van lichaam en ziel / geest. Daarbij kon het zo zijn, dat een ziel weer terugkeerde in een ander lichaam. Precies, gebracht door de ooievaar cq de godheid Ba.

Moraal van dit verhaal : leer nu dus nooooooooit meer je kinderen dat iets “ba(h) is”. Ze mochten er door in verwarring raken. 😉


top pagina

Een gedachte aan “Geboorte geboortecadeau kraamcadeau

  1. Pingback: Friesland Eernewoude It Wiid vakantiepark Earnewald - vakantie tips en entertainment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Contact
| top pagina

Google