Cadeau Kado Tips

cadeau van goud of zilver, waar moet je dan op letten

Zuiver goud is eigenlijk maar een zacht metaal, moet voor gebruik gezuiverd worden en meestal gemengd met andere materialen om het harder te maken vooraleer je het edelmetaal tot sieraad / cadeau kunt verwerken. De zuiverheid van goud voor sieraden wordt weergegeven in karaat, bijvoorbeeld 14 karaat waarbij 58,5% goud is, 18 karaat waarbij 75% goud is, 22 karaat waarbij 91,6% goud is en zuiver goud en dan hebben we 24 karaat te pakken.

een cadeau van goud blijft altijd goud waard plus de gevoelswaarde
De getallen 585, 750,833 en 916 zie dus altijd in het gouden cadeau ingegraveerd.

Technisch gezien is het symbool van goud “Au” ofwel de afkorting van het Latijnse “aurum“.

Gouden sieraden kopen treft u bijvoorbeeld aan op deze pagina van de website

Karaat en Allooi

Je kunt de waarde van het goud met karaat aanduiden als een verhouding tot het zuiver goud in 24 karaat, dan krijg je bij 14 karaat 14 delen zuiver goud op een aanvullend mengsel van 10 delen of mix van metalen = alloy in het Engels en allooi in het Nederlands. Het aardige hiervan is, dat u er direkt de herkomst van een oud woord  in herkent : allooi, werd en wordt ook gebruikt om mensen van een ander niveau aan te duiden : van een zogenaamd lager allooi, terecht of onterecht.

Goud en de waarde van goud

dergelijke broodjes goud gaan zelden als gewoon cadeau over de toonbank, is meer een belegging IN de bankkluis
De goudprijs wordt bepaald per “Troy ounce”, komt ongeveer neer op 31,1 gram, en daarvan wordt de waarde weergeven in de valuta van de Amerikaanse dollar, is in feite een dagprijs die bepaald wordt op de goudmarkt en wel enige relatie heeft met het vertrouwen in de economie, immers jaren geleden hebben we de gouden standaard verlaten. We doen nu ‘zonder’, maar soms…. wanneer markten wat nerveus worden en we een beetje in de stress schieten, zie je toch weer de goudprijs stijgen. Er is natuurlijk een directe relatie tussen de goudprijs in de markt en de gouden cadeau sieraden, alleen komt daar nog de waarde bij van ontwerp en kunstenaar, afgezien nog van een bepaalde marktwerking zoals is de armband als cadeau  ‘in’ of ‘uit’ de mode van het moment.

Goud en de gevoelswaarde van goud ook als cadeau

Iets van echt goud, dan zetten we dat woord er graag vóór, is het alleen maar van een laagje goud voorzien, noemen we verguld, zijn we ook verguld mee als u begrijpt wat ik bedoel, maar is toch iets minder dan gehoopt(..).
Met goud geven we echt te onderscheiden situaties weer, in de historische werken is over de gouden schapenvacht te lezen van de god Chrysomallos “het gulden vlies”, veroverd door Jason en de Argonauten, maar ook de recentere gouden eeuw zal bekend zijn, met 50-jaar huwelijk vieren we de gouden bruiloft, en plegen we een prestatie in een wedstrijd van formaat, is de hoogst te bereiken prijs de “gouden medaille”. In de oorspronkelijke acupunctuur wordt de acu – “naald” duidelijk onderscheiden van de zilveren, en verwant aan het vergulden maar dan nog iets minder : het klatergoud. Niet voor niets gaat de trouwring doorgaans in geelachtig of wit goud, je gaat toch voor de hoofdprijs ?

Zilver, onder-koning van de metalen en het zilveren cadeau

Zilver wordt al van oudsher toegepast voor sieraden en betaalmiddel, als betaalmiddel is op zich niet vreemd omdat lange tijd bijvoorbeeld ook zout als betaalmiddel heeft gegolden. Waar de zon werd vereenzelvigd met het metaal goud, werd en wordt zilver vereenzelvigd met de maan, misschien wel terecht. De naam zilver komt uit het oud-duitse silabar waar het al duidelijk wordt bij de term Silber, de latijnse uitdrukking van zilver is “argentum”, en daarvandaan komt de afkorting voor zilver : Ag.

zilver is wel degelijk waardevol, naast goud ook een gewaardeerd betaalmiddel, ook als cadeau al wordt er dan weer een ander waarde aan toegekend bij jubilea

Zilver en de gevoelswaarde

Ook al staan de gouden cadeau sieraden bovenaan, zilver telt ook mee en dan let u dus vooral op de ingegraveerde waarden van 925, 835 en 800. Zilver staat voor de tweede plaats qua medailles in wedstrijden, het 25-jarige jubileum is toch iets korter dan de 50 jaar voor goud. Het lijkt daarom minder waard te zijn, maar dat is eigenlijk niet helemaal terecht, het minder waard zijn is meer tijdgebonden, beter is om te zeggen dat het van een andere orde is. Naast de gouden naald in de acupuntuur kent men dan ook de zilveren naald met een geheel eigen funktie, althans volgens de Chinese leer en vergeet ook niet de bijzondere band die de maan op ons menselijk leven heeft. Zoals we de zon en de maan beiden niet kunnen missen, staan goud en zilver ons beiden ten dienste.

Ook voor zilver kennen we een “lichte” vorm : het verzilveren van andere materialen. Het meeste “zilver” is gemaakt van 925% zilver ( men noemt dat ook wel Sterling Zilver en die 925 kunt u er gegraveerd in zien staan ), ofwel van een basis metaal wat daarna verzilverd is. Andere combinaties met zilver staan bekend onder namen als Tweede Gehalte Zilver, Djokja Zilver, Duits Zilver, Indian Silver enz.

Kortom, goud en zilver kunnen met een net woord fluctueren in waarde, afhankelijk van de markten en de financiele situatie in de wereld, de gevoelswaarde van een gouden cadeau en een zilveren cadeau blijven door de eeuwen heen op hoog niveau staan.


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Contact
| top pagina

Google