Cadeau Kado Tips

Horloge tijd

direkt naar de aanbiedingen
zie ook dameshorloges als cadeau
zie ook herenhorloges als cadeau
zie ook Swatch horloges als cadeau
Een horloge is een klok, een tijd-waarnemer. Naast de tijd tonen sommige horloges ook de dag, datum, maand en jaar.Natuurlijk, want ook de dag, datum en maand zijn een telling van de tijd, alleen in grotere eenheden. Het horloge met een band, zodat deze om de pols kan worden gedragen, kennen we vooral vanaf het begin van de 20e eeuw.

de naam is klok , aangenaam: horloge

De naam horloge om even voor te stellen, is simpelweg afkomstig uit de Franse taal, en betekent daar ook heel simpel “klok“. Minder bekend zijn die hele hoge en mooie kasten in de kamer of hal met een klok er in, die heten ook “staand horloge” , maar daarover elders meer.

pols horloge als zandloper, zonnewijzer, tijd

Altijd al hebben we willen weten, hoe laat het is. Zelden de vraag hoe vroeg het is, behalve wanneer we bijvoorbeeld nachtdienst hebben, of eens even zijn wezen doorzakken. Met of zonder pols horloge, al ben je met een polshorloge zelden de tijd kwijt.

Horloge op zee

In de vijftiende eeuw echter ontstond het gevoel om met een draagbare klok (horloge) te kunnen navigeren, bijvoorbeeld op zee. De breedtegraad kan eenvoudig ( nou ja, als je weet hoe …) worden bepaald aan de hand van de hoogte van de sterren boven de horizon, maar de lengtegraad was alleen meetbaar door het vergelijken van de plaatselijke tijd. Door het vergelijken van de lokale tijd met de standaardtijd van een Europese meridiaan (meestal Parijs of Greenwich) kon een zeeman bepalen hoe ver hij van oostelijk of westelijk van deze meridiaan was verwijderd. Dat zien we ons nog niet doen, wanneer we door de “goot” van Rotterdam lopen.(voor niet-Rotterdammers : een zeer bekende winkelstraat, hartje centrum). Dan is een horloge toch echt wel handiger.

Quadrans of horologium uit 1300 gevonden anno april 2013 in Zutphen

In dit verband moet dit oude exemplaar,tot dusver het oudste in Noord Europa, wel even genoemd worden als vondst in Zutphen. Omdat het vooral ook iets zegt over de tijd in en van Zutphen in relatie tot de Hanze, staat dat verhaal op onze vakantie-website vakantie-trips.nl.

Het ei, de zon en het horloge

Voor het eitje, is de zandloper gebleven maar onderhand ook bijna verdreven door de digitale piepers danwel gecombineerd met horloge. De zonnewijzers, natuurlijk in de tuin ( zie onze tuinpagina ) , zien we ook bevestigd aan kerktorens, maar daar kun je toch ook moeilijk mee gaan lopen zeulen. Daarbij…… ons klimaat verandert wel, toch is de zon niet altijd aanwezig en dat is voor een zonnewijzer op z’n minst wel handig.
tijd meten en zien : toch maar het horloge aan de pols.

Horloge voor eenheid in de tijd, wereldwijd

Het grootste probleem waar de vroegere horlogemakers mee te kampen hadden, was om de horloges niet alleen te laten lópen, maar ook om ze gelijk te laten lopen. De Zwitser Jacob Zech kwam in 1525 met een idee, vervolgens verbeterd door een andere Zwitser met de naam Gruet, maar de basis was de veer om de zaak goed op tijd en spanning te houden. De industriële revolutie heeft nadien ook geholpen met nieuwe technieken voor het horloge.

horloge klok zonnewijzer sterrenstand sieraad status Hoewel de Zwitsers voorop ( wat een uitdrukking in dit verband met tijd en horloges ) liepen, bleven de Engelsen in de persoon van John Harrison niet achter.In 1762 bleek diens horloge op een reis van 5 maanden maar 1 minuut en 4 seconden incorrect te zijn. Anders gezegd, zelfs in 1762 waren ze bepaald niet achter – lijk.

top pagina van verzeker beter

Vervolgens werkten zowel Franse als Zwitserse horlogemakers aan het reduceren van de wrijving en het toepassen van andere materialen. Dit zorgde ervoor dat de uitvinding van Gruet uit het horloge kon worden verwijderd. Al snel werd elk horloge in de nieuwe stijl gemaakt, alleen de Engelsen bleven nog lang hieraan vasthouden.

de funktie van kwarts in een horloge

Kwartskristal als aanjager van het horloge : het is een kwartskristal dat dan dient als stabiel trillend hart van de tijdmeting. Deze regelmaat van trillen, fibreren , wordt ook wel frequentie genoemd. Door het aantal trillingen te tellen en dat gaat in ons digitale tijdperk van computers natuurlijk wat beter, dan weet men wanneer een bepaalde tijd verstreken is. Neem je dan een kristal waarvan bekend is dat het een trillings – frekwentie heeft van 1.000.000 Hz (we drukken dat uit in Hertz per seconde, vandaar de afkorting Hz ) dan is na 1 miljoen trillingen dus een seconde verstreken. En daar zijn dus meerdere variaties op te bedenken.

per zender gelijk schakelen

Horloge ijken via zendersignalen : en dus is het met al die tijden toch wel erg handig wanneer we dat kunnen automatiseren en daarmee ons klokje kunnen “gelijkschakelen” meestal met een zender in Duitsland die een desbetreffend signaal uitzend. Ons horloge en soms ook andere apparatuur, hebben dan alleen nog maar een ontvanger nodig, die precies dat signaal oppakt en verder de dag “doorsukkelt” met het ingebouwde kwartskristal.

polshorloge voor man en vrouw

Horloge voor dames en heren ?
Het horloge aan de pols of polshorloge werd uitgevonden door Patek Philippe op het einde van de 19e eeuw en werd voornamelijk gezien als vrouwen – sieraad. Het was Louis Cartier, die het horloge met leren band in Parijs in de markt zette, dus ook verkocht aan mannen. Daarbij is het van deze tijd om horloges zo te ontwerpen, dat zowel vrouwen en mannen hetzelfde ontwerp wensen te dragen.

polshorloge plus

Het horloge aan de pols kan veel meer meten dan de tijd : natuurlijk willen we de tijd meten en weten. Daarnaast de “grotere” tijd in de vorm van dag, maand en jaar, soms een eeuwigdurende kalender, voor heel veel jaar. Voor sporters of joggers kun je dan nog denken aan de metingen met de chronometer, mocht je de wereld rondreizen is een tweede tijdzone ook wel heel handig, je niet verslapen kan nog met een alarm en om na te gaan hoeveel tijd erover gaat tussen je eigen snelheidsovertreding en de bekeuring van de overheid kun altijd nog even een stopwatch raadplegen….en toch wordt dat horloge – apparaat niet byzonder veel groter in omvang. Hooguit in aantal knopjes.


Een overzicht van enkele befaamde horloge – merken in willekeurige volgorde :

[wfs_tapestry]


top pagina van verzeker beter

 


 
De regels die we internationaal gemaakt hebben voor eenheid in de tijd / tijdmeting :
tijdzone benamingen internationaalpdf met tijd benamingen internationaal

Tijd is geld, tijd is leven, tijd is vrije tijd, tijd is werken, tijd is niet werken dus slapen, en toch is tijd een relatief begrip. Immers, in juli 2012 is Neerlands bekende astronaut André Kuiper weer teruggekeerd van een maandenlang verblijf in de ruimte. Wanneer zijn omwenteling in de ruimte trager is geweest dan de omwenteling op aarde in diezelfde tijd, is zijn tijd stil blijven staan. Al zal de tijd van zijn lichaam misschien wel sneller zijn gaan lopen en vindt er een versnelde veroudering plaats. Dan lopen de tijden sterk uit elkaar. Daarom is het maar goed dat we de tijd letterlijk bij de hand kunnen hebben, onder de hand de pols, dus het polshorloge. Kunnen we zelf kopen, kunnen we zelf als cadeau krijgen, kunnen we zelf als cadeau weggeven, het meetmodel. Gelukkig kunnen we de tijd niet echt beïnvloeden zelfs niet als kado. Kunnen er alleen wel voor zorgen, dat ons tijdbeheer een beetje op orde is door op tijd een horloge te regelen.

 


 

top pagina

Een gedachte aan “Horloge tijd

  1. Pingback: waarom Gelderland Achterhoek Zutphen vakantie | vakantie trips van de reisleider

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Contact
| top pagina

Google