Cadeau Kado Tips

kristal, Crystal en glas

sieraden van kristal en glas

kristal, Crystal en glas kun je tegen komen in sieraden, in glaswerk, in versiering van de kerstboom en andere ornamenten, kristal en glas dient ook voor de eettafel, borrelen, en tot slot kom je kristal of crystal en glas ook als kunstwerk tegen evenals in gebouwen.

kristal, Crystal

Kristal, Crystal is materiaal dat bestaat uit glas dat een hoeveelheid lood bevat. Natuur – wetenschappelijk is dit in feite geen kristal, omdat de moluculen niet in een regelmatige structuur zijn gerangschikt. Het vormen van een kristal heet kristalgroei of kristallisatie.)

 

 

 
krijg je toch heel andere kado ’s dan bij kristal ……. it ’s like a miracle 😉
 

Glas

Glas bestaat uit een mengeling van siliciumdioxide (voornaamste bestanddeel van kwartszand) en metaaloxiden. Door het te verhitten, smelt het tot een dikke substantie die makkelijk (nou ja, makkelijk…) te vormen (blazen) is en door afkoeling hard wordt. Glas waaraan een hoeveelheid lood is toegevoegd mag kristal heten. Volgens Europese regelgeving moet kristal meer dan tien procent loodoxide bevatten. Als het meer dan 30 procent lood bevat, is het hoog loodkristal zoals Swarovski (circa 32 procent lood).

Hoe hoger het loodgehalte, hoe hoger de brekingsindex. Licht kunnen we met onze ogen niet zo goed onderscheiden, we zeggen al snel, dat het wit is, terwijl het opgebouwd is uit een heleboel kleuren, denk aan de regenboog. Wanneer je dus door een prisma of een stukje kristal zeg maar witachtig licht laat schijnen, zie je aan de andere kant dat het eruit komende licht ineens een heleboel kleuren laat zien. Hoemeer facetten aan het kristal, hoe groter de kleuren-schakering.

de veiligheid van lood

Het is overigens niet gezond om in dergelijk sterk loodhoudend glas dranken te bewaren omdat er bij langdurig contact van het glas met de inhoud, meetbare hoeveelheden lood uit het glas in de vloeibare inhoud kunnen oplossen. Daarop voortbordurend : langdurig sterk loodhoudende kristalsieraden op dezelfde plaats op de huid houden (denk aan huidcontact, huidzweet) is wellicht ook niet verstandig, regelmatig wisselen van sieraden is alleen al om die reden zinvol en méér veilig.

wat is acryl

Acrylvezel is een synthetische vezel uit polymerisatie van acrylonitril. Komen we bijvoorbeeld tegen bij textielvezels. Zo zijn plastics synthethische polymeren, eiwitten en polysacchariden natuurlijke polymeren. Kortom, een heleboel ingewikkelde termen voor een chemisch produkt.

Normen ofwel wanneer is het glas en wanneer is het kristal

De norm van de EU voor glas en kristal :

Benaming Loodgehalte
Glas minder dan 4%
Kristal meer dan 10%
Loodkristal minstens 24%
Hoog loodkristal meer dan 30%

De Verenigde Staten gaan er iets gemakkelijker mee om: kristal vanaf 1% lood.

Enkele soorten kristal met bijbehorend loodgehalte

  • Swarovski - 32%
  • Oostenrijks Riedel kristal - 24%
  • Iers Waterford kristal - 32%
  • Franse Baccarat kristal - 34%
  • Het strass kristal heeft een loodoxide gehalte van 30 %

De naam berg-kristal is afgeleid van het Griekse woord "Krustallos" dat ijs betekent. Men geloofde dat bergkristal door de goden vormgegeven ijs was.

Tot zover dit materiaal, het woord Swarovski is al gevallen, dus waar slaat dat op?

Swarovski en het kristal en de strass

De Swarovski - story begon toen Daniel Swarovski in 1892 een automatische polijst-machine uitvond waarmee hij nauwkeuriger kon polijsten dan dit ooit handmatig zou kunnen. En dus een voorsprong op vele concurenten, die zich met glas/kristal bezighielden en -houden.
Dankzij deze machine wist Swarovski kristal om te toveren tot fonkelende, stralende stenen en de basis voor het bedrijf was gelegd. Overigens was deze meneer Swarovski geboren in Bohemen in 1862 en is van daaruit geëmigreerd naar Wattens (iets oostelijk van Insbruck) in Tirol/Oostenrijk.
Met zijn 3 zonen Wilhelm, Friedrich en Alfred stond hij aan de basis van het Swarovski bedrijf.

Inmiddels is Swarovski uitgegroeid tot marktleider op het gebied van kristal, maar ook op andere terreinen van glas en optiek-instrumenten. Deze uitleg en meer nog, vind je op hun site terug.

Inspelen met kristal op de interesse van vrouwen

De eerste Swarovski-sieraden worden gemaakt in 1977. Het blijkt aan te slaan en sindsdien begeeft het bedrijf zich op de juwelen / sieraden -markt. Toonaangevende ontwerpers hebben zich op het design geworpen, die ook hun sporen in de kleding - couture hadden verworven, en vanuit die optiek gevoel hebben voor wat vrouwen prettig vinden om te dragen. Deze sieraden zijn te koop bij de
juwelier maar ook bij speciale door Swarovski aangestelde winkelbedrijven, wereldwijd.

strass of Strass®

Zoals hierboven bij de hoeveelheid lood aangegeven, heeft strass iets minder lood , maar..
is tegelijkertijd een merknaam van het Swarovski bedrijf. De originaliteit van de Strass Swarovski-kristallen kun je eenvoudig controleren, ze dragen allen het Strass-logo, met de laser in de binnenkant van het kristal gebrand.
Strass kristal beeldmodel. Het 'echt Berg Kristal' beeldmerk staat garant voor 'Swarovski' kwaliteit..

En ook dit is Swarovski kristal :

Hierboven in de foto is een vergroting aangebracht van het "staartstuk" : daarop is duidelijk het beeldmerk waar te nemen.
ook deze kristallen papegaai - nog in de winkel - is Swarovski

onderhoud van sieraden

Wanneer je voor langere tijd plezier wilt hebben van aangeschafte sieraden volg dan deze tips op.
Laat sieraden , dus ook Swarovski kristal of Swarovski strass, niet in aanraking komen met water, zeep, chloor, parfum, en chemische of aggressieve middelen. Ze kunnen door chemische reaktie verkleuren of beschadigd worden.
Breng parfum bij voorkeur enkele minuten voor het dragen van de sieraden op en voorkom, dat de parfum op de sieraden terecht komt.
Sieraden met Strass steentjes en Swarovski kristal zijn nog iets kwetsbaarder omdat de steentjes en het kristal vaak geplakt zijn. Dus niet altijd stootvast.
Soms wordt er i.v.m. de stootvastheid wel eens wat blanke nagellak over de steentjes gedaan. Let er daarbij wel op dat de evt. scharnierpunten vrij blijven, want wanneer hier lak tussen komt, gaan ze vastzitten. Wanneer er per ongeluk toch wat lak op een scharnierpunt komt, beweeg het scharnier dan enkele malen voorzichtig heen en weer totdat de lak gedroogd is. Vraag eventueel advies/hulp aan een sieradendeskundige zoals een juwelier. Neem zeker met duurdere sieraden geen risiko.

kleuren van kristal of strass

De naam van een Swarovski kristal is gebaseerd op een combinatie :

  • de naam van de basis kleur van het kristal
  • de coating, tenminste als er een coating op zit

Met de basis kleur van de kristal wordt bedoeld de originele kleur van het kristal zelf. De coating is de deklaag die over het kristal is aangebracht om een extra schittering te geven.
Een belangrijk punt om te onthouden is, dat wanneer het kristal een kristal-heldere kleur heeft, dat het dan altijd genoemd wordt als "Crystal".

Voorbeelden van kristalnamen:

Naam: Crystal AB

De naam begint met Crystal dus de kleur is kristal-helder en bij het 2e gedeelte staat AB dus het kristal heeft een Aurore Borealis (AB) coating oftewel een metallic laag.
Coatings kunnen over het gehele kristal zijn aangebracht of aan 1 zijde. Wanneer het over het gehele kristal is aangebracht,wordt dat aangegeven achter AB met "2x". Voorbeeld hiervan is : Crystal AB 2x of Siam AB 2x
Er kan ook nog een "B" achter geplaatst zijn. De "B"
duidt er op dat de coating alleen op de achterkant van het kristal is aangebracht.

strass lijmen of zichzelf laten lijmen?

Strass-steentjes zijn er in verschillende soorten, maten, kleuren en vormen. De mooiste steentjes zijn natuurlijk van Swarovski-kristal. Niet alleen glinsteren deze het mooist, maar zij blijven ook op den duur van betere kwaliteit.
Nadeel :
't is wat duurder. Simpeler en dus goedkopere strass-steentjes zijn er van acryl, bijvoorbeeld te koop bij hobbywinkels. Deze hebben de neiging om na verloop van tijd dof te worden en beschadigen ook sneller.

Dit geldt ook voor de zelfklevende strass plaksteentjes, die je voor rond de € 2,- per vel in diverse hobbywinkels kunt kopen.

Hoewel het plakken van strass-steentjes niet echt moeilijk is, moet je wel even goed letten op de lijmsoort die je gebruikt. Daarbij moet je even in de gaten houden, dat het kristal of strass al dan niet van acryl een chemisch gebeuren is, lijm is meestal een chemisch combi produkt, en het huidvocht van ons zelf …..zeker wel …ook een chemisch te onderscheiden gebeuren. Kan allemaal op elkaar inwerken.
Je kunt natuurlijk gewoon sterke lijm of hobbylijm gebruiken om de steentjes te plakken.

Plakken doet het wel, maar de kans dat de lijm de steentjes beschadigt en daardoor een doffe gloed veroorzaakt, is niet denkbeeldig. Het beste kun je sieradenlijm gebruiken.
Deze lijm is speciaal bedoeld voor kralen ed. en verkleint de kans op beschadiging.

Sieradenlijm is in diverse merken o.a. Hasulith bij de hobbywinkel of kralenwinkel te koop voor rond de € 3,-.

Gebruik matig lijm!

Bij kleine oppervlakken kun je ook gebruik maken van een borrelprikkertje om de lijm mee op de strass-steentjes aan te brengen. Of andersom, breng de lijm aan op de ondergrond en plaats dan het steentje met bijv. een pincet.
Acryl kan chemisch reageren door te gaan bobbelen aan de onderkant na het gebruik van 'echte' sieradenlijm. Gevolg : de strass-steen kan dof worden, omdat de onderzijde van de steen niet meer egaal is, maar bobbelig. Overigens, strass-ornamenten zijn er ook in verschillende vormen beplakt en wel te koop.

schoonmaken van kristal, interesse in hoe ze 't doen, daar bij Swarovski?

Swarovski Crystal – Care and Cleaning

top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Contact
| top pagina

Google