Cadeau Kado Tips

sieraad met parels

sieraden met parels omdat de parel altijd iets magisch heeft

Doorgaans de oester is de gulle gever van de parel, meestal rond maar de natuur is niet altijd egaal rond, dus traan of peervormige parels komen ook voor en de ene parel heeft meer glans dan de andere, veroorzaakt door de vorming van de laagjes en de doorzichtigheid daarvan. De wat ovale of ook wel traanvormige genoemd, vinden hun bestemming meest in hangers, de wat onregelmatig gevormde gaan in kettingen. Maar duidelijk is, de ideale ronde en egale parel wat duurder zal zijn dan de wat afwijkende parelvormen.

direkt naar de aanbiedingen

 

parels en de toekomst qua houdbaarheid

Net als de mens is de oester eindig, evenals het produkt : de parel. In het algemeen en dat hangt natuurlijk ook af van gebruik, de wijze van bewaring, de omgevingsfactoren, zal een parel er na 100 jaar niet meer op zijn of haar best uit zien. Voor de erfenis is de parel dus minder geschikt, maar kijk naar de parel en het parelmoer : mooier kun je die kleuren toch niet krijgen? Zal het een jaartje minder oud worden.
Egyptenaren schijnen het sieraad ook te hebben gekend, evenals vondsten van de oude Mexicaanse bewoners en in India was de parel in gebruik. De zo vaak al genoemde Romeinen beschouwden de parel als symbool van macht, wijsheid en geluk, en Wim Sonneveld, de legendarische cabaretier vierde triomphen als Willem Parel, de orgelman. Maar dat is een ander verhaal.

Sieraad van de oester

De oester maakt de parel voor zichzelf, waar of niet waar ? Niet als sieraad in elk geval. Naar schatting vormen de oesters, levend “in het wild” in de oceanen, dus niet gekweekt, misschien in 1 op de 15 duizend gevallen een parel. Dat is dan dus wel even zoeken met wilskracht.
Parels ontstaan als reactie op tegennatuurlijke stoffen die tussen schelp en mantel binnendringen en dan ter bescherming “omhuld” worden. Zoals ook de mens voorzien is van mechanismen om lichaamsvreemde of afvalstoffen te omhullen en af te voeren. Dat afvoeren zit de oester een beetje dwars, die lost het meer op door de afval, wat wij dan sieraad noemen, de parel, steeds verder te omhullen.
En om die vriendelijke eigenschap aan te moedigen, worden de gekweekte oesters handmatig voorzien van een korreltje parelmoer, en de oogst kan na ca. 2 jaar opgehaald worden.
Er zijn mensen die de oester een lekkernij vinden, er zijn mensen die de oester waarderen om de parel die ze afgeleverd hebben, persoonlijk zie ik graag het parelmoer op de gitaar en andere objecten, wordt het niet eens tijd voor het instellen van “de dag van de parel oester”?


Enkele voorbeelden van sieraden met een parel :


top pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Contact
| top pagina

Google